Så han natten glidit över i torsdag den 16:e april, i Coronans år.
Egentligen är rubriken lite överdriven, åtminstone vad mig beträffar. Jag ber om ursäkt, men jag ville fånga ert intresse. Jag är inte så isolerad; jag har besökare mest varje dag. Oftast är det Richie som kommer, ofta i sällskap med någon vän. Kaka är en nyfunnen vän som bor i samma line som mig, mitt emot Richie och Stacey. Kaka är muslim så vi brukar ha lite religiösa diskussioner; han är mycket beläst. Han var en gangster när han var tonåring, men har helt förkastat den livsstilen. Idag är han gift och har en dotter på sex månader, och har visat sig vara en god vän. Igår kväll kom han och Richie bärande på sextio liter vatten, när jag upptäckt att jag hade helt slut. Precis som Richie har han vuxit upp här och har totalkoll på det mesta i den här delen av Kibera.

Sist jag kollade var det 246 smittade i Kenya. Elva har dött och femtiotre har tillfrisknat. Det är inte särskilt många på en befolkning på 50 miljoner människor, så det känns ännu inte så hotande för mig. Men enligt Mbuthia är det en matatu-chaufför som testats positivt, och det kan innebära att åtskilliga hundra passagerare kan ha smittats. Om nu viruset är så smittsamt som det påstås. Och om den är så dödlig som det sägs kan det bli rena massakerna här i Kibera och andra slumområden i Nairobi.
Jag var och handlade idag på Naivas vid Prestige – det närmaste köpcentret. Det står alltid vakter vid köpcentret, som kollar alla som skall in på området. Man går genom en larmbåge och de sveper en låtsas-manick över kroppen på kunderna, samt tittar pliktskyldigast ner i ens väska när man skall in. Idag hade jag nycklarna i fickan utan att vare sig bågen eller skanningsstaven larmade.
Sedan stod det vakter och sprayade handtagen till alla kundvagnar och korgar. Vid entrén fanns det handsprit och man fick inte komma in utan munskydd. Man uppmanades hålla 1,5 meters avstånd från varandra. I köerna var det verkligen stort avstånd – det kändes som det skulle ta hela eftermiddagen att komma till kassan. Men det gick rätt fort ändå. Medvetenheten är rätt stor tycks det. Men i Kibera är det så trångbott så där spelar det nog ingen roll, om smittan börjar spridas.

Nu rapporteras det att Kina har skickat 200 000 testkit till Kenya så nu väntar en masstestning här också. Nairobis guvernör har väckt en del uppståndelse genom att i de matpaket han delar ut bland fattiga, stoppa med en liten flaska Hennessy. Han påstod att det skall hjälpa mot viruset och har blivit offentligt hånad för det. Men han uppnådde säkert sitt syfte – att väcka uppmärksamhet kring de smulor av det han stulit som han ger tillbaka till folket. Det är så de fungerar här, politikerna. För några dagar sedan var det Raila Odinga, den politiker som företräder Kibera, som väckte uppmärksamhet med sina matpaket. Det var så illa organiserat att det blev trängsel och panik. Två kvinnor i trettiofemårsåldern blev nedtrampade och dog. Det är bara två av de många dödsfall som inträffat på grund av åtgärderna; kanske kommer fler liv att krävas av åtgärderna, som främst drabbar fattiga människor.
Igår beslutade The Eastleigh Business Community att stänga ned alla butiker med omedelbar verkan. Detta för att inte riskera att folk skulle rusa till butikerna för att hamstra, och därigenom bryta mot reglerna för ”social distansering”. (Tänk vilket ord, skapat av den primat som utvecklats mest av alla sociala primater …). Men det rapporteras också att patienter som testat en medicin som heter Remdesivir tillfrisknat snabbt. Kanske kan det vara något?
En annan konsekvens av Corona-viruset och att Nairobi idag är isolerat, är att leveranserna av marijuana stoppas. Eftersom så många röker här, är det något det talas om. Men är det brist så höjs priserna och då finns det mer att tjäna på det.
Häromdagen var det en bilolycka där en privatambulans krockade. Tre människor dog i krocken. Men i ambulansen fann man också trettio kilo marijuana under ett lager av lök – för att dölja doften. De som berättade om olyckan för mig tillade att de politiker som beställt transporten nu kommer att bli tvungna att betala för sändningen en gång till – fast till polisen den här gången. Men de var övertygade om att sändningen snart skulle finnas på marknaden.

Tusker, inte Corona. Men det är en arkivbild – nu är pubarna stängda.

Jag sitter mest på min kammare och läser – när jag inte har besök. Uppdaterar mig på nyheter, spekulationer, konspirationshistorier – och försöker sålla i propagandan. Jag läser många motstridiga rapporter som får mig att undra vad som egentligen händer i världen. Förutom de rubriker som alla kan läsa i de större svenska medierna så finns det en uppsjö av rubriker från andra länder, som som sällan eller aldrig ger något eko i Sverige. Ett urval:
Det har rapporterats att 40 % av de positiva testerna i Italien varit felaktiga; att 30 % av dem som testats i ett område i USA burit på antikroppar som indikerar att de redan fått viruset men inte haft några, eller högst lindriga sjukdomssymptom; att medelåldern på de som avlidit i Italien ligger på strax över 75 år; att antalet döda i den årliga influensan sjunkit med över nittio procent i Italien; att det finns olika sätt att klassificera dödsfall på, men att Covid-19 nu sätts som dödsorsak på alla som bär på smittan vid dödstillfället oavsett om det är dödsorsaken; att antalet döda i Sverige inte frångår vad vi ser vilket år som helst; att det är bevisat att smittan kom från ett labb i Wuhan; att det är bevisat att smittan kom från USA; att Kina just nu köper upp drabbade storföretag till reapriser över hela världen; att Vita Huset fick de första rapporterna om smittan i Wuhan redan i november, trots att de första fallen rapporterades i december; att 700 tävlande från hela världen som deltog i militärtävlingar i Wuhan i slutet av oktober kan ha smittats av Corvid-19-viruset, däribland svenskar som insjuknade efter hemkomsten. Att Bill Gates är den näst största finansiären av WHO och lär ha oerhört stort inflytande över den organisation som bestämmer vad som skall kallas pandemi. Gates äger tydligen också patentet till Coronaviruset och han var värd för ett seminarium om just Coronaviruset i New York i oktober, där de bland annat simulerat ungefär samma situation som vi ser idag – fast ett par månader innan det första rapporterade fallet i Wuhan. Och det är inte svårt att föreställa sig vilka enorma summor det rör sig om för dem som skapar ett vaccin – i synnerhet om det blir obligatoriskt för dem som skall resa runt i världen. Mindre fakta-beroende konspirationsteoretiker spekulerar om ett sånt vaccin är ett led i en djävulsk plan att avfolka jorden, eller att spruta in ett mikroskopiskt chips som gör det möjligt att spåra en människa överallt. Mer sansade konspirationer handlar om att Gates redan har ett vaccin, och nu bara väntar på att alla länder i panik skall köpa det till vilket pris som helst.
Det är inte lätt att veta vad man skall tro. Och jag, som annars är känd för att ha åsikter om det mesta, har ingen aning om vad jag skall tro.

Samtidigt läser jag hur Sverige plötsligt är fyllt av människor som har väldigt starka åsikter om vad som är den bästa strategin; många skyller regeringen för massmord på äldre för att det inte vidtagits nog åtgärder för att skydda äldre. Själv förvånas jag över att så många vet exakt vad som är rätt sätt att bemöta viruset; och ännu fler vet åtminstone att den svenska regeringen gör helt fel. Det finns också många röster som hyllar ”den svenska modellen”, och återigen andra som kritiserar regeringen för att ha infört diktatur.
Som jag ser det kommer det att ta åtskilliga månader, kanske år, innan man börjar förstå vad som var rätt strategi.
Andra gör häftiga utfall mot Kina och deras djurhållning och kräver att kinesiska djurmarknader måste stoppas. Somliga påstår att det är bevisat att viruset kom från just en sån djurmarknad. Återigen andra skyller på USA; att det antagligen är ett amerikanskt virus som släppts i Kina som ett led i det handelskrig som råder mellan USA och Kina.
Jag citerar en artikel från Global Research:

”Next, Daniel Lucey, an infectious disease expert at Georgetown University in Washington, said in an article in Science magazine that the first human infection has been confirmed as occurring in November 2019, (not in Wuhan), suggesting the virus originated elsewhere and then spread to the seafood markets. “One group put the origin of the outbreak as early as 18 September 2019.” ”

”In this case, the Western media flooded their pages for months about the COVID-19 virus originating in the Wuhan seafood market, caused by people eating bats and wild animals. All of this has been proven wrong.

Not only did the virus not originate at the seafood market, it did not originate in Wuhan at all, and it has now been proven that it did not originate in China but was brought to China from another country. Part of the proof of this assertion is that the genome varieties of the virus in Iran and Italy have been sequenced and declared to have no part of the variety that infected China and must, by definition, have originated elsewhere.”

https://www.globalresearch.ca/covid-19-further-evidence-virus-originated-us/5706078

Och naturligtvis kan även det vara propaganda. Men man skall vara medveten om att det finns många nyheter som inte rapporteras i västmedierna. Global Research presenterar på en annan sida följande lista:

”In the past two years (during the trade war) China has suffered several pandemics:

  • February 15, 2018: H7N4 bird flu. Sickened at least 1,600 people in China and killed more than 600. Many chickens killed. China needs to purchase US poultry products.
  • June, 2018: H7N9 bird flu. Many chickens killed. China needs to purchase US poultry products.
  • August, 2018: outbreak of African swine flu. Same strain as Russia, from Georgia. Millions of pigs killed. China needs to purchase US pork products.
  • May 24, 2019: massive infestation of armyworms in 14 province-level regions in China, which destroy most food crops. Quickly spread to more than 8,500 hectares of China’s grain production. They produce astonishing numbers of eggs. China needs to purchase US agricultural products – corn, soybeans.
  • December, 2019: Coronavirus appearance puts China’s economy on hold.
  • January, 2020: China is hit by a “highly pathogenic” strain of bird flu in Hunan province. Many chickens died, many others killed. China needs to purchase US poultry products.”

Här föreslås helt enkelt att USA använder biologiska sridsmedel för att slå ut Kina i det pågående handelskriget. Och varför inte? Om de startade Irakkriget för att stjäla det iranska folkets olja till priset av över en miljon människoliv, så är det väl inte alls omöjligt att de använder biologiska vapen också? Eller är det Kina som släppt loss ett virus för att vinna världsherravälde genom att köpa upp alla storföretag som kusar under krisen?
Men visst, det är bara spekulationer. Konspirationsteorier. Ungefär som de rykten som påstår att viruset kommer från djurmarknader i Wuhan; i den bemärkelsen att det också kan vara anti-kinesisk propaganda.

Det förvånar mig att folk så okritiskt köper mediernas uppgifter utan att vara mer källkritiska. Skolan gjorde väl ett bra jobb med det stora flertalet, som bara gapar och sväljer nyheter utan att försöka kolla dess tillförlitlighet? Men efter alla de stora propagandakampanjer som avslöjats (Irak-kriget och al-Assads påstådda gasattacker på sitt eget folk exempelvis) och alla de som bara lämnat frågetecken efter sig (som Skripal-fallet, där aldrig några bevis för Rysslands inblandning presenterats), menar åtminstone jag att folk borde vara lite mer källkritiska. Jag vet inte vad som är rätt eller fel, sant eller falskt – jag försöker sålla i det nyhetsflöde vi dränks i varje dag och inser hur lite jag vet egentligen.
Men jag anar att det är något mycket större i görningen än vad vi ser. Kanske är det något i förväg planerat; kanske är det något som kommer som en följd av reaktionerna? Kanske är viruset något helt oväntat – men som kommer som en räddningsplanka för en redan dödssjuk världsekonomi?

Och idag – torsdagen har glidit över i fredag – publicerar Global Politics en lista frågor som kan vara intressanta:
https://www.globalpolitics.se/obekvam-information-i-coronatider-vad-vet-vi-och-vad-tror-vi-egentligen/

Citerar: ”Medianåldern för den avlidna i de flesta länder(inklusive Italien) är över 80 år, och endast cirka 1% av de avlidna hade inga allvarliga underliggande sjukdomar. Åldern och riskprofilen för dödsfall motsvarar i huvudsak den normala dödligheten.”

Vad vill jag då ha sagt med det här inlägget? Jag vet inte – jag tänker rakt in i tangentbordet. Visst inser jag att jag också kan stryka med om jag får viruset, och jag inser att om det får fäste här i Kibera så är det bara isolering som gäller. Men tack vare generösa läsare har jag idag kunnat bunkra mat så jag klarar mig ett par veckor åtminstone.
Ännu så länge märks det inte så mycket av Coronaköret här i Kibera. Men när jag ger mig ut tycker jag mig se färre barn och fler sysslolösa män i alla åldrar som sitter i klungor och betraktar gatulivet. Barnen är skickade ”up country” gissar jag; till mor- och farföräldrar nu när skolorna är stängda. Men på ett sätt märks de drastiska åtgärderna: Jag får allt fler förfrågningar om jag inte kan ge någon ett arbete, eller skänka pengar till bekanta som svälter. Jag kan inte hjälpa alla, och hade inte jag varit här – hur skulle de överleva då?
Men det finns fall som är för hjärtknipande.

Nu senast var det en ung väninna på strax över tjugo som blev arbetslös i januari; som inte fått något jobb sedan dess. Jag träffade henne första gången förra året; en glad ung kvinna som hade tvingats avbryta sina studier, men som hade fått ett jobb som administratör på ett företag. Hon fick det att gå runt – ända tills företaget gick i putten. Hon försörjer sin sjuka mor och sina tre småsyskon; det i sig en oerhört stark historia. Men nu har hon ingen inkomst, och heller inga möjligheter att få städjobb. Folk som har råd med städhjälp släpper inte in människor i sina hem i dessa tider.
Det var en vän som presenterade henne för mig, men hon är ingen nära vän. Jag har dock besökt henne två gånger, träffat hennes syskon och talat med hennes mor en gång. Vi har hållit kontakten och skickat några meddelanden ibland. För ett par veckor sedan kom ett meddelande om att de hotades med vräkning och frågade om jag inte kunde låna henne lite pengar. Eller åtminstone ge henne ett städjobb. Jag var helt pank då och kunde inte hjälpa henne. Det sved; jag har träffat hennes småsyskon och sett hur de bor. Ett sånt möte ger fattigdomen ett ansikte på ett sätt som inte bara går att skaka av sig.
Idag kom ett meddelande. Hon frågade om jag inte kunde spela in porrfilmer med henne, som ett sätt att tjäna pengar. Sånt är verkligen hjärtskärande. I mitt svar förklarade jag att det inte är min bransch, men jag skickade henne en slant som kan hjälpa dem för stunden. Jag har redan en städhjälp, men jag skall anlita henne också för att hon ska få en inkomst.
(Det är ni som betalar, och det tackar jag hjärt-innerligen för. Jag har haft problem med inloggningen på mitt bankkonto så jag har inte kunnat se några insättningar innan idag, så det var med glädje jag såg att jag har trogna fans som skickar in en slant då och då. All heder till er!
Det är tack vare er som jag kan ha det rent och fint hos mig; hädanefter kommer jag att ha städning två gånger i veckan. Och från min andra städhjälp, Monica, kommer ”many, many blessings” till dig som skickade henne en slant. Hon tackar innerligen.)

Nu har klockan passerat midnatt och vi skriver lördag här i Kenya – i Sverige är det ännu en halvtimme kvar av torsdagen. I dagens medier läser jag om hur en aktivists 21-åriga dotter dött efter en vecka i koma efter att ha insjuknat i akut malaria. Tre tusen människor dör varje dag av malaria; men 93 % av dem i Afrika. Så det har aldrig orsakat någon panik.

Ta hand om varandra – vi behöver det alla i tider som dessa.

Om ni tycker om att läsa om Kenya och Kibera i dessa coronatider, får ni gärna betala valfri summa för läsupplevelsen, och för glädjen att hålla mig vid liv. Det är tuffa tider och jag lever helt på vad mina läsare sponsrar mig med, och jag är innerligt tacksam för varje krona.

Ni kan också köpa mina bilder och få dem utskrivna på papper eller duk, levererade till dörren. Priset beror på hur hungrig jag är.

Swisha en slant till 0723 680054, eller sätt in på mitt Swedbankkonto: 8105-9,904 259 149-6
Om jag har norska läsare som uppskattar mitt arbete så går det utmärkt att sätta in en slant på mitt norska konto; Sparebank 1, Kontonummer: 9001.14.07608. 
Jag har däremot ingen möjlighet att kolla kontot eftersom jag saknar norsk internetbank, så skicka gärna en not via messenger eller mail om ni satt in något: johan@amp.nu.
Mitt Kenyanska nummer är +254 740 727 074, om någon vill ringa mig, eller skicka pengar via World Remit till mitt M-Pesa-konto (den kenyanska varianten av Swish).


Tack på förhand.
Och vill ni läsa mer av mina berättelser så finner ni dem här:
http://johnbgod.se/skrivklada/

Lämna ett svar