Det går nu en serie på Kunskapskanalen som heter ”Historiens Onda Män”.
Jag hoppas att landets alla lärare använder den serien som exempel på hur amerikansk propaganda ser ut – något som våra medier aldrig berättar, trots att de är så måna om att varna för den ryska propagandan.

Serien är så full av lögner och ”kreativa omskrivningar” av historien att den antagligen kommer att rekommenderas av den statligt finansierade propagandasidan Levande Historia.

Jag ska ge ett par talande exempel från de två delar som jag sett delar av. (Jag klarar inte av att se hela programmen för att jag blir så upprörd.)

I programmet om Pol Pot nämndes inte ens hur USA:s olagliga terrorbombning av landet drev fattiga bönder i händerna på Röda Khmererna.

Och i programmet om den japanska generalen Hideki Tojo sitter en amerikan och analyserar det japanska sättet att tänka. Jag undrar om det är amerikansk ”expert” på japansk kultur? Annars kan man tänka sig att en japan är betydligt bättre på att beskriva det … Men nästan alla program om den övriga världen filtreras genom en brittisk eller amerikansk ciceron, så det är väl genom de glasögonen världen skall ses och förklaras?

När berättarrösten konstaterade att USA var tvungen att fälla en atombomb över Hiroshima, och att Japan inte kapitulerade innan USA tvingats släppa en atombomb över Nagasaki höll jag på att explodera av ilska. Det är en så uppenbar lögn – USA visste att kriget var på väg att ta slut, men de ville testa effekterna av en atombomb över en stad.

Och när man gör ett program om onda män – hur kan man då undvika att diskutera ondskan i att fälla en bomb och i ett slag utplåna en hel stad, full av människor som inte på något sätt har något ansvar för generalens gärningar?
Eller var det inte ondska?
Var det bara ”casualties of war” – krigsolyckor?

Att Kunskapskanalen sänder en sån serie visar bara hur totalt aningslösa de är – alternativt är det StratCom som bestämmer vilken propaganda som skall förmedlas till det svenska folket.
Att SVT/SR samtidigt rapporterar från det amerikanska mellanårsvalet som om det vore ett svenskt val; radion producerar och gör reklam för USA-podden, och SVT fyller tablån med amerikanska filmer och serier – där många dessutom finansierats av CIA, US-Army eller andra intresseorganisationer; att SVT själva producerar program som ”Allt för Sverige”, där svensk-amerikanska familjer skall återförenas och bli som en enda stor familj – allt det här skulle ju kunna få en vaken journalist att fundera över om det inte är det som är amerikansk propaganda.

Men nej, de är för upptagna med att avslöja ryska troll …

Kommentarer

Inte oväntat , man undrar om det är omedvetet ,aningslöst eller en form av lättja. Ökad kunskap kan oroa sinnet så man måste ta konsekvenserna av sin ökade kunskap. Det är besvärligt. Vi är så impregnerade i amerikansk kultur att det är svårt att se. Djupt oroande.

Jo. Det är verkligen upprörande, John.

Man behöver inte impregnera sin hjärna med makthavarnas ondskefulla fulmedier, varken sociala medier, andra privata propagandister eller ens statens lojala lakejer på SVT, inte heller länka till dem, men kalla den ondskefulla fulmedian för exakt vad den är. Ful. Vi kan även upplysa våra medmänniskor konstant om hur fulingarna ljuger, vilseleder och bedrar oss.

För hur kan vi ha demokrati i ett land där fulmedierna ljuger dygnet runt och folket passivt och okritiskt betraktar dem, p.g.a. oförmåga att kunna skilja lögn från sanning? Klart att vi inte kan demokrati när det är så. Vi måste skärpa oss om vi vill ha en fungerande demorkati!

Att vara naiv och inte skärpa sig är på något vis en värre form av ljum onska, eftersom den gör att ondskans män känner att de har rätt när de lurar oss. Vi förtjänar inte bättre för vi är idioter i deras ögon. Tyvärr har de 100% rätt vad gäller de som fullt medvetet stänger ögonen hårt och inte gör det anständiga.

Vissa saker kan lösa sig av sig självt, men förmodligen inte detta. Vi måste alla dra vårt strå till stacken!

Lämna ett svar